În România trăiesc 40.000 de persoane cu autism, însă în evidența statului figurează doar 15.537 de copii și adulți.
Anual în România, 1.000 de copii sunt diagnosticați cu autism, iar 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță, deși are vârsta potrivită. În Europa, mai puțin de 10% dintre adulții cu autism au un loc de muncă, în timp ce în România procentul este de 1%.
40% din persoanele cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) din comunitate au nevoie de servicii de terapie, precum și de îngrijire, de locuire, de integrare pe piața muncii, însă, pentru a avea acces real la integrare în comunitate, este nevoie de un efort comun public-privat pentru creșterea programelor de acces la servicii sociale, educaționale și de sănătate.
În contextul în care 1/3 din serviciile sociale dezvoltate la nivel național sunt private/ONG-uri (conform Ministerului Muncii), organizațiile non-profit au nevoie de întărirea capacității organizaționale pentru a fi parteneri viabili în comunitate.
Așadar, ce pot face organizațiile non-profit pentru ca parteneriatele cu instituțiile publice să fie mai fructuoase și benefice persoanelor cu TSA? Care este rolul primăriilor, direcțiilor locale și ce resurse pot pune la dispoziție acestea? Cum pot coopera mai bine mediul privat și cel public?
La aceste întrebări își propune să răspundă proiectul „Bune practici în parteneriate public-private pentru intervenția în TSA și alte problematici sociale”, derulat de Asociația HELP Autism, lansat marți, 25 octombrie, în cadrul unei conferințe online, în prezența reprezentanților partenerilor proiectului, Primăriei Sector 3 și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3.
„Mi-aduc aminte cu mare drag cum am sădit picătură cu picătură începuturile primului parteneriatului, care este pentru mine un parteneriat pe viață. Suntem în simbioză, de aproape 9 ani, iar acum ne aflăm în momentul în care vrem să construim proiecte doar împreună, pentru că ne dăm seama fiecare dintre noi de importanța și rolul pe care îl joacă cealaltă instituție pentru binele beneficiarilor și cauzei pe care o reprezentăm”, declară Daniela Bololoi, Președinte HELP Autism
Derulat pe o perioadă de 14 luni, începând din august 2022, proiectul își propune să crească capacitatea organizațională a 20 de ONG-uri din municipiul București și Ilfov, prin instruirea a 60 de persoane din rândul societății civile (membrilor, voluntarilor sau angajaților ONG-urilor). În plus, proiectul își propune să întărească colaborarea dintre instituțiile publice și organizațiile non-profit și să creeze un ghid de bune practici și recomandări în parteneriatele public-private pentru serviciile sociale, monitorizând și evaluând gradul de acoperire a nevoilor privind serviciile sociale dedicate persoanelor cu dizabilități, în special cu TSA, în comunitatea Sectorului 3, alături de reprezentanții Primăriei Sector 3 și DGASPC Sector 3. Organizațiile și persoanele interesate se pot înscrie în proiect accesând website-ul Asociației HELP Autism.
Proiectul „Bune practici în parteneriate public-private pentru intervenția în TSA și alte problematici sociale” este derulat de Asociația HELP Autism și se ridică la o valoare totală de 413,094.01 lei, fiind cofinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, codul SIPOCA/SMIS2014+: 1090/151449.